Input-output tabel

En input-output tabel indeholder på detaljeret niveau oplysninger om samfundets produktionsstruktur og anvendelse af varer og tjenester. Af tabellen er det muligt at se, hvordan de enkelte erhverv modtager varer og tjenester fra de andre erhverv og ved import. Af tabellen er det endvidere muligt at se, hvordan de endelige anvendelser som konsum, investering og forbrug modtager leverancer fra erhvervene samt ved import.

 

Varestrømme

I figuren nedenfor anskueliggøres, hvorledes varerne bevæger sig rundt i økonomien. I kassen produktion findes de enkelte erhverv, i dette tilfælde 4. Produktionen i erhvervene foregår ved, at de enkelte erhverv modtager en række varer og tjenesteydelser, dels fra de andre erhverv og dels ved import. Disse varer forarbejdes til andre varer og tjenester, som leveres enten til andre erhverv, hvor de forbruges som råvarer, eller til endelig anvendelse, dvs. til konsum, investering eller eksport.

 

Figur 1. Varestrømme

Input-output tabellen for den grønlandske økonomi er vist i tabel 1 i en udgave med 9×9 erhverv og 4 endelige anvendelser (Se kapitel 6). En mere detaljeret tabel med 30×30 erhverv kan hentes på Grønlands Statistiks hjemmeside.

 

Input

Kolonnerne i tabellen viser hvordan input af grønlandsk produktion, import, samt produktskatter minus subsidier fordeler sig i de enkelte erhverv og endelige anvendelser. Desuden vises bruttoværditilvæksten, herunder skatter, løn­ninger samt overskud af produktionen, i de enkelte grønlandske erhverv. Her fremgår det, at den samlede tilgang var på 34.127 mio. kr., hvor produktionen i erhvervene udgjorde 24.919 mio. kr. og produktskatter minus subsidier udgjorde 445 mio. kr. Derudover var der import af varer og tjenester på 8.764 mio. kr. I tabel 1 i kapitel 6 er produktionen fordelt på de enkelte erhverv.

 

Af den første kolonne i tabel 1 fremgår det, at erhvervet Landbrug, fiskeri og fangst har brugt 809 mio. kr. til køb af varer og tjenester dels fra andre grønlandske erhverv og dels som import. Erhvervets bruttoværditilvækst på 1.573 mio. kr. udgøres af de tre nederste rækker i Tabel 1 og fremkommer ved at trække det samlede køb af varer og tjenester på 809 mio. kr. fra det samlede input på 2.383 mio. kr. Heraf betales -5 mio. kr. i andre produktionsskatter, netto, 556 mio. kr. til ansattes lønninger, mens resten, i alt 1.023 mio. kr. er bruttooverskud af produktionen og blandet indkomst. Erhvervet Landbrug, fiskeri og fangst havde således et samlet input på 2.383 mio. kr. i 2013.

 

Output

Rækkerne i tabel 1 viser, hvordan den samlede tilgang til økonomien i form af grønlandsk produktion, import samt produktskatter, netto forbruges i form af input i andre erhverv, til privat og offentligt forbrug, til investeringer eller til eksport.

 

Række 1 viser, at produktionen i erhvervet Landbrug, fiskeri og fangst fordeler sig med input i andre erhverv på 964 mio. kr., hvor 10 mio. kr. er gået til erhvervet selv, 289 t. kr. til råstofudvinding, 786 mio. kr. til industri. I alt gik 328 mio. kr. af produktionen i erhvervet Landbrug, fiskeri og fangst til privat forbrug, og 1.091 mio. kr. til eksport. Den samlede produktionsværdi i erhvervet for Landbrug, fiskeri og fangst anløb 2.383 mio. kr.